Op zee: marine
Nelson en Rodney
De Nelson en de Rodney waren twee zusterschepen van de Britse marine die al een tijdje meegingen toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Het waren forse slagschepen van 35 duizend ton en meer dan 200 meter lang, die in 1927 en 1929 in de vaart waren gekomen. Ze hadden 1310 tot 1360 man aan boord, afhankelijk van de configuratie. Ze waren zwaar bewapend met als grootste bijzonderheid dat de drie geschutstorens met elk drie zware kanonnen allemaal op het voordek stonden. Ze konden nauwelijks naar achteren vuren. Dat was een gevolg van een verdrag tussen de winnende partijen van de Eerste Wereldoorlog met het oogmerk een wapenwedloop op zee te voorkomen. Hetzelfde verdrag beperkte hun motorvermogen tot 45 duizend pk; ze hadden bovendien maar twee schroeven in plaats van de bij slagschepen gebruikelijke vier.
De Nelson en de Rodney, samen de ‘Nelrods’ genoemd, waren veel zwaarder gepantserd dan tot dan toe gebruikelijk. Op sommige plaatsen was de bepantsering 40 cm dik. Ze moesten het meer hebben van vuurkracht dan van manoeuvreerbaarheid. Ze waren lastig af te meren in drukke havens en konden moeilijk achteruit varen. Binnen de marine werden de schepen wel spottend Nelsol en en Rodsol genoemd wegens hun lastige eigenschappen.
De Rodney was het eerste schip dat werd uitgerust met radar. Ze werd bekend door haar rol in het tot zinken brengen van het zware Duitse slagschip de Bismarck in mei 1941. De negen zware 16 inch (406 mm) (!) kanonnen zouden daarbij 380 maal hebben gevuurd. Het moet een hels oordeel geweest zijn. Er zijn verhalen dat één schot bij bemanningsleden al felrode flitsen in hun gezichtsveld veroorzaakten wegens het door de knal samendrukken van de oogbollen. Na het salvo op de Bismarck bleken alle gloeilampen op de Rodney gesprongen te zijn en zaten in vrijwel alle toiletpotten flinke barsten.
Beide schepen speelden een rol op D-Day, waarbij ze vanaf 40 kilometer uit de kust de Duitse bunkers murw schoten.
De Nelson en de Rodney kwamen allebei heelhuids uit de oorlog en werden in 1948 uit de vaart genomen.