
Vergaan
Dempo
De Dempo was een van de mooiste schepen van de Nederlandse handelsvloot. In maart 1944 ging ze door een torpedo verloren in de Middellandse Zee.
De Dempo, vernoemd naar een vulkaan op Sumatra, was het vlaggenschip van de Rotterdamsche Lloyd. Ze liep in 1931 van stapel bij de Vlissingse werf De Schelde en voer als ‘mailboot’ op Nederlands-Indië. Het 17 duizend ton grote motorschip kon 673 passagiers herbergen.
Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het schip enige maanden opgelegd in Soerabaja. In 1941 werd de Dempo via Shipping verhuurd aan het Britse ministerie van Oorlogstransport en in Liverpool verbouwd tot troepentransportschip. Er konden wel 1900 soldaten op. Meestal voer het in konvooi manschappen en materiaal af en aan naar de hevige strijd in Noord-Afrika, vaak via de havenstad Oran. Daarbij werd het schip geregeld bestookt door Duitse en Italiaanse duikbommenwerpers en ontsnapte het een paar maal ternauwernood aan een ramp.
Die ramp kwam pas op 17 maart 1944, toen de Dempo, leeg dit keer, met de Noord-Afrikaanse kust al in zicht nabij Algiers door een torpedo werd getroffen. Het was een van de eerste akoestische torpedo’s in de Tweede Wereldoorlog, afgevuurd door de U-boot U 371. De kapitein van de Dempo probeerde zijn schip nog naar ondiepe wateren te dirigeren om het daar aan de grond zetten, maar die poging mislukte. De Dempo zonk; de 333-koppige bemanning wist in zes reddingsboten te ontkomen.
Foto: de Dempo, datum en locatie onbekend.