
Vergaan
Achilles
De Achilles had wel een stoere naam, maar was nou niet bepaald moeders mooiste van de Nederlandse handelsvloot.
Ze was een oud (1906) stoomvrachtschip van de KNSM dat vooral gebruikt werd om steenkool te vervoeren en er daarom meestal nogal onappetijtelijk uitzag. De Achilles was eigenlijk te klein (1815 ton waterverplaatsing), had een te lage dekopbouw en was te zwak (950 pk) om serieus de oceanen te doorkruisen. Vanwege het schreeuwend gebrek aan laadruimte knepen de Britten een oogje toe en lieten de Achilles toch toe tot enkele langzame handelskonvooien over de Atlantische Oceaan. Later werd de Achilles op talloze plekken op de aardbol ingezet voor minder veeleisende reizen langs kusten.
Zo vertrok vertrok de Achilles op 30 september 1942 vanuit (toen nog Brits-) Guyana naar Trinidad met een lading suiker en stukgoederen. Iets over de helft, bij de monding van de Orinoco, werd de Achilles door twee torpedo’s getroffen. Het achterschip brak af. De 36-koppige bemanning wist vrijwel geheel te ontkomen in twee reddingsboten. Die zetten koers naar Trinidad, waar ze op 2 oktober al arriveerden. Alleen een van de zes Britse schutters die aan boord waren, bleef vermist.
De torpedo’s waren afgeschoten door de U-boot U 202. De kapitein daarvan dacht ten onrechte dat hij te maken had met een ‘hulpoorlogsvaartuig’. Anders had hij de Achilles vermoedelijk wel laten lopen. Bij thuiskomst werd hij berispt.
Foto: de Achilles, datum en locatie onbekend.