
Op zee: marine
Ramillies
De Ramillies was al behoorlijk op leeftijd bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
De Ramillies, genoemd naar de Slag bij Ramillies uit 1706 (!) stamde uit de Eerste Wereldoorlog en was nog een zogeheten super-dreadnought, een zeer vroege vorm van slagschip. Ze werd te water gelaten in 1916, had een waterverplaatsing van bijna 28 duizend ton en was met 190 meter nogal aan de korte kant. De hoofdbewapening bestond uit vier dubbele kanonnen van 15 inch (381 mm). De bemanning telde 909 koppen.
In het begin van de oorlog escorteerde de Ramillies, roepnaam ‘Millie’, geallieerde konvooien op de Atlantische Oceaan. De eerste vier maanden van 1940 voer de toen 19 jaar oude Britse prins Philip mee als midshipman (adelborst). In mei 1940, toen de strijd tegen Italië een hoogtepunt naderde, was de Ramillies actief in de Middellandse Zee, maar na een klein jaar werd ze weer ingezet in de noordelijke Atlantische Oceaan. Ze hield de Duitse slagschepen Scharnhorst en Gneisenau in bedwang en deed mee aan de meedogenloze jacht op de Bismarck.
Toen de oorlog met Japan oplaaide, werd de Ramillies naar de oostelijke vloot gestuurd. Op 30 mei 1942 raakte ze, gestationeerd liggend in Madagaskar, zwaar beschadigd door een aanval van Japanse dwergonderzeeërs. Reparatie duurde ruim een jaar, tot juni 1943.
In december 1943 werd de Ramillies toegevoegd aan de Home Fleet, het deel van de Britse marine dat om Groot-Brittannië actief is. Bij de gelegenheid kreeg ze uitgebreidere luchtafweer. De Ramillies opende, samen met het Britse slagschip de Warspite, op 6 juni 1944 om half zes ’s ochtends het vuur voor de landing op Normandië (D-Day). Elf schoten van de Ramillies op een Duitse stelling waren zo raak dat van een voorgenomen aanval via land kon worden afgezien.
In totaal vuurde de Ramillies bij de invasie van Normandië gedurende een week 1002 granaten af. Toen waren haar negen zware kanonslopen totaal versleten.
In januari 1945 ging de Ramillies een laatste fase in en werd ze omgebouwd tot logements- en trainingsschip op de marinebasis in Portsmouth. In april 1948 werd het 32 jaar oude schip in Schotland gesloopt.
Foto: de HMS Ramillies bij de Schotse marinehaven Greenock, 1942.
Foto Imperial War Museums