Avonmouth, Royal Edward Dock, zaterdag 25 november 1944 25-11-1944
Red Lion en White Heart
Zaterdag 25 november 1944 Voor het eerst weer eens een mooie dag. Tot twaalf uur vanmiddag is er gelost. Ik heb vanmiddag en vanavond heel wat typewerk gedaan voor mezelf.
Zondag 26 november 1944 Goed weer, kouder, ’s middags wat zware regen. Overdag is er gelost en daarna hebben we het schip nog even naar voren verhaald. Vandaag heb ik weer een Rode Kruisbrief naar u en een brief naar Marie laten posten. Er is al een radiozender in bevrijd Nederland op 420 meter golflengte. Die is hier op mijn radiotoestel, dat ik indertijd in Hull gekocht heb, zwakjes te horen. Het heet Radio Herrijzend Nederland.
Maandag 27 november 1944 Goed weer, ’s avonds en ’s nachts regen en wind. Tot acht uur vanavond werd er gelost. Kapitein Dekker was aan boord.
Dinsdag 28 november 1944 Goed weer, met buien. Om tien over vijf vanmiddag was het lossen van het schip klaar. We verhaalden vanavond van half zeven tot tien voor half acht naar een andere ligplaats. Aan een oliepier.
Woensdag 29 november 1944 Goed weer. We gingen vanmiddag om één uur met zijn allen de wal op omdat het schip werd uitgegast. Er bleef politiebewaking bij de trap staan. We zijn naar Bristol gegaan, met de bus heen en terug. In hotel Miles Arms geslapen en gegeten.
Donderdag 30 november 1944 Goed weer. Om negen uur ’s ochtends weer terug aan boord. Ze begonnen met het laden van zandballast en gingen daarmee ook ’s nachts door. Nog wat typewerk voor mezelf gedaan. En weer een Rode Kruisbrief naar u geschreven. Zou u die nog ontvangen?
Vrijdag 1 december 1944 Goed weer. Brief van Marie gekregen met ingesloten een Rode Kruisbrief van u. Van augustus 1944. Gelukkig alles goed. Vandaag ging het schip in het droogdok. Ik kon onverwachts weer met verlof en ik zal dus naar Spalding gaan. Telegram gestuurd. Ga nu voor het eerst eens ’s nachts reizen omdat ik maar weinig vrije tijd tot mijn beschikking heb. Vertrok om tien minuten over half tien met de locale trein uit Avonmouth en was om ongeveer tien over tien in Bristol. Een lange wachttijd op het ongezellige station. Eerst in de refreshment room, waar je thee, koffie en sandwiches kunt kopen. Maar die werd om één uur ’s nachts gesloten. Daarop naar de general waiting room, met allemaal slaperige mensen. De meesten in uniform: soldaten, matrozen. Veel Amerikanen.
Zaterdag 2 december 1944 Tenslotte vertrokken met de trein van tien voor vier in de ochtend uit Bristol. Geprobeerd om wat te slapen. Ik was om tien minuten over acht in Londen op Paddington Station waarna ik met de underground - de Metropolitan Line - naar Kings Cross ben gereden. Daar heb ik een telegram naar Spalding gestuurd en vertrok met de trein van vijf voor negen uit Londen. In Petersborough overgestapt. Om tien over half twaalf die ochtend was ik in Spalding waar ik werd afgehaald door Marie. Onderweg naar huis nog even bij de bakker aangelopen. ’s Middags nog wat in een luie stoel zitten slapen en vanavond met oom Cor naar de Odeon bioscoop gegaan - Cobra Woman - en naar de Red Lion en White Heart. Het was goed weer vandaag. Ik kreeg, fijn, een Rode Kruisbrief van u van 20 augustus 1944. Maar u schijnt mijn Rode Kruisbrieven niet te ontvangen of erg onregelmatig, maar ik schrijf toch geregeld.
Zaterdag 25 Nov. 44. Voor ’t eerst weer eens een mooie dag. Tot 12 uur is er gelost. Heb vanmiddag en vanavond heel wat typewerk gedaan voor mezelf.
Zondag 26 Nov. ’44. Goed weer, kouder, des n.m. eenige zware regen. Overdag is gelost, en daarna nog even naar voren verhaald. Heb vandaag weer een Roode Kruisbrief naar U, en een brief naar Marie, laten posten. Er is al een radiozender in bevrijd Nederland: op 420 Meter, golflengte; die is hier op mijn radiotoestel (dat ik indertijd te Hull heb gekocht [1]) zwakjes te hooren. Het heet “Radio Herrijzend Nederland”.-
Maandag 27 Nov. ’44. Goed weder, des avonds en des nachts regen en wind. Gelost tot 20 uur. Kapitein Dekker was hier.-
Dinsdag 28 Nov. ’44. Goed weder met buien. Te 17.10 gereed met de lossing van het schip. Verhaalden 18.30 tot 19.20 naar een andere ligplaats, aan een oliepier.
Woensdag 29 Nov. ’44. Goed weder. Gingen te 13 uur allen de wal op, vanwege het 1579 uitgassen van het schip, politiebewaking bleef bij de trap; zijn met zijn allen de wal op geweest, o.a. naar Bristol, met bus heen en terug. In hotel “Miles Arms” geslapen, gegeten.
Donderdag 30 Nov. ’44. Goed weder. Te 9 uur weer a/boord, ze begonnen zandballast te laden, ging ook des nachts door. Nog wat typewerk voor mezelf gedaan. Nog weer roode kruisbrief naar U geschreven. Zoudt U die nog ontvangen?
Vrijdag 1 Dec. ’44. Goed weer. Brief van Marie gekregen, met een Roode Kruisbrief van U, van Aug. 1944! Gelukkig alles goed! Vandaag ging het schip in het droogdok. Kon onverwachts wéér met verlof , dus zal naar Spalding gaan! Telegram gestuurd. Ga nu voor het eerst eens ’s nachts reizen, vanwege de beperkte tijd. Vertrok te 21.40 uur met de locaal-trein uit Avonmouth, was ± 22.10 uur te Bristol. Een lange wachttijd op het ongezellige station, eerst in de “refreshment-room”, waar je thee, koffie en sandwiches kunt koopen, doch die werd te 1 uur v.m. gesloten; toen naar de “general waiting room”, met allemaal slaperige menschen, meest in uniform, soldaten, matrozen, veel Amerikanen ook.
1580 Zaterdag 2 Dec. ’44. Tenslotte met trein van 3.50 uur v.m. uit Bristol; probeeren wat te slapen. Was 8.10 uur te Londen (in Paddington Station); met “underground” (Metropolitan Line) naar Kings Cross, vanwaar telegram naar Spalding gestuurd, en met trein van 8.55 v.m. uit Londen; te Petersborough overstappen, en was te 11.40 uur v.m. te Spalding, afgehaald door Marie; onderweg naar huis nog even bij de bakker aangeloopen; des n.m. nog wat in een luie stoel zitten slapen; vanavond met oom Cor naar Odeon-bioscoop (“Cobra Woman”); en “Red Lion” en “White Heart”. Goed weer was het vandaag. Kreeg fijn een Roode Kruisbrief van 20 Augustus 1944 van U, doch U schijnt mijn Roode Kruisbrieven niet te ontvangen, of erg slecht, maar ik schrijf toch geregeld!
[1] Zie bl. 32.